<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, april 13, 2014

Koekjes bij de Thee

Gisteren ging het hier over letterkoekjes. Wij zijn in dit land dol op koekjes. Koekjes bij de thee, de koffie, de chocola, koekjes bij de wijn: we doen het al eeuwen. Ik zocht naar receptuur en zoals dat gaat met oude kookboeken: je vindt weer heel leuke andere dingen. Zoals de theekoekjes in de Utrechtse Keukenmeid, zo prachtig in facsimile uitgegeven door Uitgeverij BK 18, een aantal jaar geleden. Naast mij ligt ook het nieuwe bakboek van Karin Luiten, Bakken met Karin. Groter onderscheid kan er niet zijn, qua precisie van de receptuur. In de 18de eeuw een sobere opsomming met wat o ja, dat kan ook nog achteraan. Experimenteren noodzakelijk.
Karin beschrijft ieder recept stap voor stap, met een heldere ingrediëntenlijst. Zo kan het niet mislukken, ook al ben je niet zo'n ervaren thuisbakker. Handige basiskennis en ook fijn: zoeken op ingrediënt of recept. En natuurlijk hoe warm de oven moet zijn. In de 18de eeuw deden ze daar nog niet aan.  Je mag al blij zijn als er bij staat hoevéél je van alles moet nemen en dan bijvoorkeur in voor ons min of meer hanteerbare maatvoering. Een recept van Karin ga ik niet geven, kóóp dat boek nou gewoon, het kost nog geen tien euro, en sla subiet aan het bakken. Holland bakt tegenwoordig, het is erg modieus. Voor de historische waaghalzen hier de 18de-eeuwse koekjes bij de thee. Ik hertaal even.

Koekjes bij Thee, hoe te maken

Dit heb je nodig: Anderhalf  pond bloem van tarwemeel, een half pond rietsuiker, drie eieren, een half pond boter. Desgewenst 8 gram kaneel en het rasp van een halve citroen.

En zo doe je het:  Maak een deeg van de bloem, suiker, eieren en de in kleine blokjes gesneden boter. Voeg kaneel en citroenrasp toe als je dat wilt. Rol het deeg uit op een koel werkvlak en steek er vormpjes uit naar keuze. Heb je geen vorm, dan mag je van de Utrechtse keukenmeid ook een glas gebruiken om ronde koekjes uit te steken. Rand een beetje vochtig maken met water is wel handig. Versier de koekjes door er ruitjes in te kerven. Deze koekjes worden in een taartenpan gebakken zonder deksel en halverwege het bakproces omgekeerd. Wij spieken even in Kleintje Karin: oven voorverwarmen op 175 graden Celsius, 12 tot 15 minuten bakken tot de koekjes goudbruin zijn.

Bakken met Karin, 40 ovenheerlijke recepten, Nieuw Amsterdam, ISBN: 9789046816479
De Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keuken-meid, BK 18, ISBN:  9789078019176


Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage