<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, april 18, 2014

Met eieren op de canapé


Een bezoekje aan mijn boekantiquair, ach het kan nog een krap jaar, dan houdt hij er mee op. Wat zal ik de herinneringen er aan koesteren. Plus de schatten die ik daar verzamelde. Groot en klein, allemaal dierbaar. De laatste keer kreeg ik een reclameboekje van Saladine (product van Unilever) mee. Met Heerlijke Mayonnaise recepten en Kostelijke Saladeschotels. Jawel. Met Saladine. Dat spul - slaolie - bestond er in drie varianten: Goudzegel, de duurste, groenzegel, de middenmoter en de goedkoopste: roodzegel. Kleuren die je voor dezelfde prijsopbouw bij koffie en thee tegenkwam. Het is gemaakt op basis van pinda's (aardnoten), immers de fabrikant beweert dat de Saladine van de fijnste noten van de eigen plantage is gemaakt.
 
De door een chefkok gefabriekte receptuur levert vreemde zaken als een Salade Singapore op, van rijst met ananas en dan saladinesaus met kerry en citroensap. Of oesters op een crouton met mayo en daaromheen een randje slagroom. Maar ook eetbaars, zeker zo rond Pasen, wanneer er eigenlijk altijd hardgekookte eieren overblijven. 
Aardig zijn vooral ook de sandwiches, mocht je een high tea voor ogen hebben, of een brunch, of zomaar zin in iets kleins. Geroosterde boterhammetjes zonder korst, vroeger heette dat ook wel canapé. Lekker opgeleukte stukjes brood. Te bestrijken met mayonaise (maak je nu gewoon zelf, of je smokkelt met een potje). Je pureert waterkers en doet die door de mayo. Dan leg je er plakjes hardgekookt ei op en je garneert met fijngesnipperde bieslook. Je kunt ook kaviaar op de eiplakjes doen. In dat geval zou ik roomboter nemen in plaats van mayo en daar de gepureerde waterkers door doen. In plaats van kaviaar kun je ook een paar Hollandse garnaaltjes nemen. Dan is mayo wel weer leuk. Of in plaats van waterkers ansjovis door de boter pureren en onder het ei leggen. Dan wel weer wat groen erop als garnering. Zo kom je op een speelse manier van je eieroverschot af.

Labels: , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage