<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, mei 23, 2014

Broodje ei met ui, maar dan anders


Gisteren zat ik weer eens heerlijk te neuzen in zo´n prachtig 18de-eeuws kookschrift. Enthousiast begonnen, steeds aangevuld. De gebruikelijke standaardrecepten, maar ook schitterende streekrecepten, die veel vertellen over de familie van de schrijfster. Recepten die doorgegeven zijn, recepten van vriendinnen. Het schrift krijgt af en toe trekjes van een poëzie-album, waar vriendinnen en familieleden zelf een receptje in schrijven. Ander handschrift, ondertekend. Het wordt al eeuwen in de familie gekoesterd. Opvallend vind ik altijd die enorme bakdrift in de 18de eeuw. Koekjes, beschuiten, koeken, cakes, taarten: de zoetigheden vliegen je om de oren. En dan heb ik het nog niet over de poddingen, vladen en pappen.
Nou ben ik niet zo van de zoete koekjes, maar gelukkig zijn er ook hartige versies, al is dat wel goed zoeken. Dit is een simpel en doeltreffend recept om te maken met een restje brood. En uien heb je altijd wel in huis. Hier mijn hertaling. Het lijkt wel een broodje ei met ui, maar dan heel anders.

Uienkoek 

Dit heb je nodig: een paar oude witte boterhammen, melk, uien, 2 hardgekookte eieren, boter, nootmuskaat, kruidnagel, peper, snuf suiker, 2 verse eieren. 

En zo doe je het:

Scheur de boterhammen aan stukken en week ze in zoveel melk dat een dikke brij ontstaat. Laat dit weken. Pel de uien en snijd ze in pakken. (bij grote uien vierendeel je de plakken). Pel de gekookte eieren en snijd die ook in plakjes. Doe wat boter in een koekenpan en fruit daarin de ui en ei. Doe er wat vers geraspte nootmuskaat bij, fijngestampte kruidnagel, versgemalen peper en een snuf suiker bij. Roer goed om. Voeg de twee losgeklopte eieren toe en roer deze ui-ei-massa door het brood-melk-prutje. Doe dit mengsel in een licht beboterde ovenschotel en bak het goudbruin in een matig warme oven.

Wij zouden er nu nog wat lekkere oude geraspte kaas over doen. Maar dat hoeft niet in de 18de eeuw.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage