<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juni 12, 2014

Artisjokken

Nu ik toch met mijn neus in Isabella Beeton zit: wat moeten we van haar eten, op de donderdagen van juni? Per maand krijg je van haar namelijk twee weekmenu's.
De ene donderdag is het runderrib, Yorkshire pudding, erwtjes en aardappelen met als nagerecht rabarber met rijstpudding erbij. De andere donderdag gebakken tong met gesmolten boter en aardappeltjes. Daarna kalfszwezerik, lamsgehakt en groente. Als toetje een broodpudding.
Allemachtig. Het is juni. Waar is het verse spul? Oh, dat lijstje geeft ze ook nog: artisjokken, asperges, boontjes, kool, wortelen, komkommers, sla, uien, raapjes, erwten, aardappelen, radijsjes, zeekool, spinazie, verschillende kruiden. Goed, die erwtjes en aardappelen kom ik tegen. En af en toe door de week dus erwtjes, veel erwtjes, jonge worteltjes en spinazie. Op zaterdag een komkommer, en verder in het algemeen 'groente'. Niet echt inspirerend voor wat er vanavond op tafel moet komen.

Artisjokken dan maar? Dit is één van Isabella's recepten.

De Franse Manier om Artisjokken te Bereiden

Dit heb je nodig: per persoon een artisjok, water, zout, peper naar smaak, een bouquet garni, flinke eetlepel boter (ik doe scheut olijfolie).
En zo doe je het: Kuis de artisjokken, snijd stengel en uiteinden van de bladeren af, doe ze in het kokende water met de andere ingrediënten uit het lijstje hierboven. Kook ze gaar met de deksel op te pan. Om ze mooi groen te houden stop je een flink stuk houtskool in een linnen zakje en kook je dat mee. Dis op met gesmolten boter.

Tip: kook een partje biologische citroen mee. Ook lekker en goed voor de kleur. En in plaats van gesmolten boter kun je ook een mosterdvinaigrette maken.
Afgekoeld passen ze prima bij dit lekkere warme weer. En als voorgerechtje deel je natuurlijk zo'n artisjok met z'n tweeën.

Is dat 19de-eeuwse artisjokkenbord uit Sarreguemine niet prachtig? Vond het op internet, helaas niet te koop.
 

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage