<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juni 24, 2014

Frambozenbessentaart


Nog maar zo'n lekker zomertoetje van Isabella Beeton. Vers fruit maakt altijd vrolijk. Mrs Beeton maakt een vreemde taart.  Lees maar even mee. Ik snap er niets van.

Frambozenbessentaart

Dit heb je nodig: bak rode bessen, 2 bakjes frambozen, 3 opgehoopte eetlepels vochtige suiker, korstdeeg (voor basisdeeg pak je altijd Koken met Karin's bakboek, dan gaat het altijd goed).

En zo doe je het: Ris de bessen en doe ze in een taartvorm met in het midden een omgekeerd kopje. Voeg de frambozen toe en strooi er de suiker over. Maak een rand van het deeg op de rand van de taartvorm. Dek de rest af met een lap korstdeeg. Knijp de rand samen met mooie regelmatige kneepjes zodat de boel dicht zit. Bak de taart een half uur tot drie kwartier. Je eet deze taart eerder koud dan warm.
Tip: was het fruit nooit voor dit soort taarten.

Twee dingen begrijp ik niet: wat doet dat kopje daar? En bakt dat mee?  En waarom vochtige suiker? Wat is het toch lastig als je geen gluten meer mag eten. Even snel proberen is er niet bij. Snapt iemand dit recept?
 

Labels: , , , , ,

6 reacties:

Blogger Unknown zei...

Zoals je weet ben ik alles behalve een beslag~, deeg~, en bakwonder. Maar er bestaan toch van die ronde tule-bak-vormen? Misschien bakt het kopje mee om zo'n soort vorm te verkrijgen ...

24 juni 2014 om 08:13  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Zou kunnen Paul,maar dat soort vormen bestonden toen al lang, dus misschien nog een extra doel. vocht?

24 juni 2014 om 08:16  
Anonymous Robin zei...

Het kopje dient misschien als "tentstok"?
Dat de deegplak niet op het fruit ligt?

24 juni 2014 om 08:26  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Goed idee Robin, ik ga het dit weekend eens proberen allemaal. Is met glutenvrij deeg toch al een ramp :-(

24 juni 2014 om 08:28  
Anonymous Hazel zei...

Zal ze niet een funnel bedoelen zoals je vaker ziet met pies om de stoom af te voeren. Welke versie van mrs Beeton heb jij? Ik heb hier namelijk de oude dikke versie liggen, misschien kan ik er iets voor je in opzoeken?

24 juni 2014 om 10:33  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Heb hier de facsimile van Every Day Cookery and Housekeeping Book, 1865. Waarschijnlijk probeert ze met het kopje het deeg als een tentdoek boven de bessen te houden, zodat het droog blijft. Sneller gaar. Vochtige suiker smelt sneller. Met hulp van de social media kan ik het recept nu aardig reconstrueren. Nu het experiment nog.

24 juni 2014 om 10:39  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage