<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, augustus 16, 2014

Berenklauw

 
Een paar dagen stiefelde ik door de Eifel. Dan koop je natuurlijk ook een lokale krant. Waarin een bijlage met bakwerkjes. Mijn oog valt op de Bärentatzen, berenklauwen, dus of berenpootjes zo je wilt. Maar het zijn gewoon madeleines, die we in ons land evenveeltjes noemen. Omdat er van suiker, bloem en boter precies even veel ingaat. In ons land kreeg deze snoeperij een prozaïsche naam, in Frankrijk de naam van een vrouw, in Duitsland een naam die verwijst naar een dier. Zoals bij ons de bokkenpootjes. Bij berenklauw denken wij aan iets plantaardigs, waarvan de reuzenvariant behoorlijke allergische reacties kan veroorzaken. Het Duitse recept dan maar? Ik hertaal even. En o ja, ik zou de oven pas een kwartier vóór het einde van de rusttijd gaan voorverwarmen

Berenklauwtjes

Dit heb je nodig: 125 gram boter, 125 gram bloem, 125 gram suiker, 3 eieren, sukf zout, 60 gram gemalen amandelen, het merg van een vanillepeul, eventueel een scheutje sinaasappellikeur of geraspte citroenschil.

En zo doe je het: Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius/. Roer alle ingrediënten goed dooreen tot een gladde massa en laat die afgedekt een uur in de koelkast rusten. Beboter een Madeleine-bakblik en vul de vormpjes met een spuitzak. Bak de madeleines in tien tot twaalf minuten goudbruin. Haal bakblik uit de oven. Laat heel even afkoelen en haal dan de berenklauwtjes uit de vorm om verder af te koelen. 


Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage