<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, september 06, 2014

Russische brandnetelsoep

Dit bordje maakt onderdeel uit van het servies dat tsaar Alexander I aan zijn zus Anna Paulowna schonk ter gelegenheid van haar huwelijk met dan nog kroonprins, later koning Willem II. Het is te bewonderen in de Regentessekamer in de Hermitage in Amsteram. Onderdeel van de schitterende tentoonstelling Dining with the Tsars. Je kunt je het haast niet voorstellen, maar er wordt nog van gegeten bij de officiƫle ontvangsten van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Behalve deze handenwringende dame zijn er ook bordjes met kinderen die aan het spelen zijn. Kolven, bellenblazen, ach, ga maar kijken, het is zo leuk.

Russisch receptje dan maar weer? Wel ja! Urbain Dubois geeft ons een Russische brandnetelsoep, genaamd Krapiwa. Zo zie je maar weer hoe chic dat is.

Krapiwa

Dit heb je nodig: een vergiet vol jonge brandneteltoppen, een kop wilde spinazie, een bosui met het groen, een klont boter, 3/4 liter groentebouillon, 1 dl room, per persoon een half hardgekookt ei.

En zo doe je het: Was de brandeteltoppen en spinazie, blancheer kort en laat uitlekken. Hak de bosui fijn. Doe de boter in een pan met stevige bodem en laat hem smelten. Moet blond blijven. Doe er de ui in, roer een paar keer goed om en voeg dan de brandnetel en spinazie toe. Laat alles enkele minuten stoven en wrijf de massa dan door een zeef. Vlak voor het opdienen vul je deze groene puree aan met kokende bouillon, roer goed, en doe er dan de room bij. Mag niet meer koken! Maak af op smaak met peper en zout. Dis op met halve gevulde eieren die ook nog eens zijn opgebakken.

Tip: dat gedoe met die eieren: ik zou zeggen: hardgekookte eieren fijnhakken en met wat fijngehakte peterselie opdienen als garnituur op de soep.

 

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage