<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, oktober 09, 2014

Aardappel à la van alles


Gisteren beloofde ik wat recepten uit het nieuwe kookschrift.  Waarschijnlijk 19de-eeuwse recepten, want à la en dan nog wat. Ik hertaal, zelf gaan experimenteren, dat moet ik ook nog doen. Erg ingewikkeld is het niet.

Aardappelen à la maitre d'hotel

Kookt 12 grote nieuwe aardappelen en snijdt ze aan schijven. Breng 3 maatjes melk of bouillon met wat zout, peper, geraspte nootmuskaat en een eetlepel gehakte peterselie in een pan aan de kook. Doe er de plakken bij en ruim een ons boter. Laat ze op een matig vuur zachtjes koken, roer nu en dan de boel voorzichtig om. Alle schijfjes aardappel moeten met de saus bedekt zijn. Voeg dan het sap van een citroen toe en dien ze op een schotel op.

Aardappelen à la Lyonnaise (er staat lyonnasie)

Braad 3 in fijne schijfjes gesneden uien met 5 ons boter in de koekenpan ligt geel. Legt er de vooaf gekookte aardappelen in dunne schijfjes gesneden bij, en braad ze tot zij goed geel zij. Doet er dan een lepel gehakte peterselie, wat zout, peper en het sap van een citroen bij en braad het nog steeds voort, tot dat alles goed door elkander vermengd is en doet ze op een bord. Bij koteletten wordt dit dikwijls gegeven. 

Het eerste recept: ik zou liever bouillon dan melk gebruiken.

Dat laatste recept zouden we nu misschien anders doen. Olie in plaats van boter en niet geel maar goudbruin bakken die handel.

Leuk: citroensap overal bij. Hier thuis roepen we altijd: het is nog niet af, er moeten nog drie druppels citroensap bij.

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage