<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, november 07, 2014

Ossi-KoolsoepGisteren bij Tijd voor Max maakte ik koolsoep uit de DDR-heimweekeuken. In de 19de eeuw is koolsoep in de omgeving van Leipzig nog een 'deftig' recept uit de boeren- en burgermanskeuken. Er gingen behalve kool ook rund- of schapenvlees en varkensvlees in. Peulvruchten en wortelen hoorden er ook bij.  Helemaal niets mis mee. Maar in de DDR-tijd wordt het recept uitgekleed. Vlees is schaars, maar kool, uien en aardappelen zijn er volop. De zelfgetrokken bouillon van vlees en groente wordt vervangen door een bouillonblokje. Laten we eerlijk zijn: dat gebeurde in ons land ook volop. De reuzel of het uitgebakken spekvet werd vervangen door margarine. De kruiderij blijft en die maakt het voor ons typisch 'Duits'. Tijm en kümmel. Vooral dat laatste. Dat gebruiken wij in de Nederlandse keuken eigenlijk niet. Wanneer ik in de studiokeuken de deksel van de pan licht, roepen de DDR-dames: oh, ja, dat ruikt als vroeger. Lekker! En dat vonden ze de soep ook.
  
Koolsoep met Kümmel

Dit heb je nodig: 250 gram varkensschouder of Kasseler Rib, 2 uien, 300 gram  aardappelen, ½ tot ¾ witte kool,  ½ liter bouillon van een blokje, 3 eetlepels margarine, tijm, kümmel, zout en peper. Tot slot: Peterselie en Bieslook ter garnering.
 

En zo doe je het: Snijd het vlees in dobbelstenen. Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken. Verwijder de stronk uit de kool, halveer de halve kool en snipper de kwarten of zoveel daarvan als nodig is. Doe het bouillonblokje in een kommetje en laat het in wat heet water oplossen.
Doe het vet in een pan met dikke bodem. Leg er een laag uien op en daarop een laag aardappelen. Vervolgens de blokjes vlees en daarop de koolreepjes. Doe er tijm, kümmel, zout en peper naar smaak op. En dan nog een laag van alles. Giet er de bouillon op en vul aan met water tot de bovenste laag groente net niet helemaal onder staat. Zet de boel in de oven ( en laat 1,5 uur garen met een goedsluitende deksel er op. Niet spieken in de tussentijd. Vlak voor het opdienen bestrooien met fijngehakte peterselie en bieslook.
Nog simpeler: in plaats van varkensschouder ‘Jagdwurst’. Daarover morgen meer! 

De foto is gemaakt door Hans Vink (dank!), die al die leuke foto's bij Tijd voor Max maakt. 

Labels: , , ,

1 reacties:

Blogger Janne zei...

Mijn moeder kookte boerenkoolsoep! Mijn broers en zussen vonden het heerlijk maar ik vond het echt niet lekker!

1 december 2014 om 21:10  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage