<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, januari 23, 2015

Eieren met hazelnootsaus


Hard aan het werk aan het nieuwe boek. Recepten uitzoeken, selecteren en er is altijd een 'embarras du choix'. Zoveel leuks. Wat niet mee kan zal ik af en toe hier bij jullie onder de aandacht brengen. Zoals dit recept voor eieren met een hazelnootsaus. Heeft helemaal niets met het boek te maken, maar toen ik het las ging ik het meteen maken. Omdat je de meeste ingrediënten meestal toch al in huis hebt, zoals eieren, knoflook, ui en hazelnoten!
Het is een Spaans gerecht uit 1758 en er gaat een kruidenmengsel bij dat met 'recado' wodt aangeduid: peterselie, munt en knoflook.

Eieren met een hazelnootsaus

Dit heb je nodig: per persoon één of twee hardgekookte eieren, water met wat zout. Olijfolie, 1 of 2 fijngesnipperde uien, peterselie, munt, 100 gram hazelnoten, twee teentjes knoflook, een oude witte boterham, sherryazijn of ciderazijn.

En zo doe je het: Pel de hardgekookte eieren en zet ze in een pan met gezouten water. Bak de gesnipperde ui in een eetlepel olijfolie en voeg peterselie en munt toe. Week de boterham in water met een scheutje azijn. Pureer de hazelnoten met twee teentjes knoflook voeg dan het geweekte brood toe. Doe het prutje bij de gesnipperde gefruite ui. De gewenste sausdikte krijg je door er dan wat van het gezouten water bij te doen tot je een lekker sausje hebt. Laat daarin de eieren warm worden. Ik halveerde de eieren.

In het recept staat dat je er ook nog andere specerijen bij kunt doen. Dit recept - opgeschreven in 1758 - lijkt veel ouder vanwege het binden van de saus met in azijnwater geweekt brood. Een draadje saffraan erbij, misschien een snuf gemberpoeder of galanga. En natuurlijk wat peper. Maar dat draai ik er het liefst na afloop over vanwege de geur.

 

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage