<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, april 19, 2015

Oranje Toetjes - Countdown


Het wordt een spannende week met vrijdag de presentatie van Oranje Toetjes, van Willem de Zwijger tot Willem-Alexander. Het boek dat Cees Holtkamp en ik maakten over de eetcultuur aan het hof, bijna 500 honderd jaar, met bijbehorende recepten. Een lekker boek, over de koks, de keuken, de menu's, de maaltijden en de eetgewoonten. Nee, geen encyclopedie, compleet kan het natuurlijk nooit zijn. Maar je kunt wel patronen ontdekken en verhalen vertellen.

Zoveel gerechten haalden het ook niƩt. Want ook daar moet je een selectie maken. De Coupe Jacques, - voor Joop ter Heul-lezers een begrip - komt een paar keer voor eind 19de eeuw, maar is geen blijvertje. Vier juli 1900 bijvoorbeeld, wanneer de familie in Apeldoorn verblijft. Zomervakantie in Paleis Het Loo, wat wil een mens nog meer. Die zomer reist koningin-moeder Emma af naar Neuwied. Wordt daar een verloving voorbereid? In ieder geval zal die in oktober van dat jaar worden bekend gemaakt.Misschien vond Hendrik die Coupe Jacques maar niets.

Coupe Jacques

Dit heb je nodig:  1 doosje frambozen, 1 doosje aardbeien (neem Lambada's), 1 doosje rode bessen, 1/4 liter slagroom, 1/2 vanillepeul, 1 eetlepel kristalsuiker, 4 eetlepels bessengelei, 1 eetlepel kirsch, 1 eetlepel poedersuiker, wafeltjes.

En zo doe je het: zet een grote kom in de koelkast. Kuis al het rode fruit en snijd de aardbeien in stukjes en doe ze in de koele kom. Strooi er de poedersuiker over en besprenkel ze met kirsch. Laat de aalbessengelei smelten in een pannetje en verdeel die gelijkmatig over vier tot zes glazen of kommetjes of bakjes. Schep er de vruchtensla op. Klop de room lobbig met het merg van de vanillepeul en de kristalsuiker. Verdeel deze ook over de glaasjes (of kommetjes of bakjes). Serveer met de wafeltjes. 


Wilhelmina was overigens ook dol op margrieten!
Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage